Uykusuzluk, uykunun başlangıcı, süresi veya kalitesi ile ilgili zorluğun fark edilmeye başlamasıdır. Doktorlar uykusuzluk tanısını, semptomlar üç ay boyunca haftada en az üç gece tekrar ettiğinde ve diğer uyku bozuklukları ile ilişkili olmadığında koyar.
Çeşitli araştırmalar, insanların yüzde 10-30’unda ve hatta bazı bölgelerde yüzde 50-60’a varan yüksek bir uykusuzluk oranının olduğunu gösteriyor. İleri yaşlarda, daha sık kadınlarda ve kronik hastalıkları ve psikiyatrik bozuklukları olan hastalarda uykusuzluk görülür.
Uykusuzluk nedeniyle depresyon ortaya çıkabileceği gibi yaşam kalitesi de etkilenebilir. Bu durum, çeşitli testler kullanılarak kolayca teşhis edilebilir. Ancak başka sağlık sorunlarıyla doktora giden birçok hastada çoğu zaman fark edilmez.
Ayrıca, uykusuzluğun kronik değil, geçici yaşam koşulları nedeniyle ortaya çıktığı da olur. Dış nedenlerden dolayı uykusuzluk çekmek mümkündür:
– Odanın yeterince sessiz ve karanlık olmaması,
– Rahatsız yatak ve yastık,
– Rahatsız edici sıcaklıklar (çok sıcak veya soğuk),
– Yetersiz oksijen (odanın havasız olması),
– Yanlış yatak seçimi.
Uykusuzluğa genellikle fiziksel ve psikolojik faktörler neden olur. Stres, rahatlayamama, kaygı, geçmiş günün olayları veya yaklaşan durumlar hakkında endişeler, yaşamdaki olumlu değişiklikler de dahil olmak üzere duygusal durumlar, zaman dilimlerinin değişmesi (jet lag), ağrı, vücutta rahatsızlık ve alkol, kafein ve diğer uyarıcıların kullanılması uykusuzluğa neden olabilir.
More Stories
Fındık fiyatı ne kadar oldu?
Ordu’nun misafir odasına sıcak dokunuş!
Ünlü profesör açıkladı ‘Depremden korkan Trabzon’a taşınsın’