Günümüzde kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanseriyle ilgili özellikle son yıllarda gerçekleştirilen çalışma ve gelişmeler, hastalığın kronik bir seyre geçmesini sağladı.
Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bala Başak Öven, son dönemde birçok bilimsel araştırmanın meme kanseriyle yapılan mücadelede önemli mevzilerin kazanılmasında yardımcı olduğunu da ifade etti.
Prof. Dr. Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının yüzde 9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince yüzde 15 olarak gösterildiğini söyledi.
Hastalığın tekrar etme riski açısından tümör boyutu ve lenf nodu metastazlarının önemli parametreler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Öven, şu sözleri kaydetti:
“Tanı anında fazla sayıda koltuk altı lenf nodu metastazı olan, tümör boyutu büyük olan ileri evre hastalarda, tekrar etme olasılığının daha fazla iken, özellikle hormon reseptörleri pozitif olan hastalarda geç nüks oranının daha fazla olduğu görülüyor.
“KONTROLLERİN İHMAL EDİLMEMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Hastaların 5 yıllık takip sürelerini doldurmuş olmalarına rağmen tıbbi onkolojide yıllık kontrollerini ihmal etmemelerini ve böylece hastaların hastalıklara erken müdahale etme şansını kaçırmamaları da çok büyük önem taşımaktadır.”
“KANSER TEDAVİSİ, KARDİYOVASKÜLER RİSK FAKTÖRÜLERİNİ ETKİLEYEBİLİR”
Meme kanserinin tedavisinin kişinin kardiyovasküler risk faktörlerini de etkilediğinin yeni bir çalışmayla ortaya konduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bala Başak Öven, bu konuda hastaların dikkat etmesi gereken noktaları anlattı:
“Yapılan bir çalışma, 15 bin yeni tanı meme kanseri ve 75 bin sağlıklı kontrol karşılaştırılmış ve meme kanseri olanlarda ikinci yılın sonunda hipertansiyon (yüzde 11 vs yüzde 9) ve diyabet (yüzde 2,1 vs yüzde 1,7) daha fazla görülmüş. Onuncu yıl takipte ise diyabet varlığı meme kanserli hastalarda halen daha yüksek seviyede olduğu gösterilmiş. (yüzde 9,3 vs yüzde 8,8). Meme kanserli hastalar daha düzenli takip olduklarından kronik hastalıkların tespiti daha fazla olabilir. Bununla beraber kullanılan tedavi yöntemleri, hormonoterapiler de menopoza sebep olarak metabolizmayı olumsuz etkileyebilir.”
More Stories
Fındık fiyatı ne kadar oldu?
Ordu’nun misafir odasına sıcak dokunuş!
Ünlü profesör açıkladı ‘Depremden korkan Trabzon’a taşınsın’